Lasten ulkoiluvaatteet

2016-spring-fashion-font-b-children-b-font-girls-font-b-sports-b-font-clothing-setSuomen kylmä talvi ja sen huimat vaihtelut tuovat oman haasteensa sopivien ulkovaatteiden valitsemiseen. Mikäli olet epävarma siitä, onko lapsen ulkovaatetus riittävä, voit tunnustella pienen lapsen niskaa, mikä antaa suurpiirteisen käsityksen lapsen kulloisesta ruumiinlämpötilasta. Oikeaan vaatteiden määrään vaikuttavat vaatteen ominaisuudet, tuuli ja muut sääolot, ulkolämpötila sekä miten aktiivisesti lapsi liikkuu. Näillä ohjeilla valitset lapsellesi oikeanlaisen ulkovaatetuksen.

Hyvien ulkovaatteiden ominaisuudet

Ulkovaatteiden tulee olla riittävän kevyitä ja sopivan kokoisia, jotta liikkuminen onnistuu vaivatta. Vaatteiden ei tule hangata, kiristää tai tuntua muutenkaan epämukavilta päällä. Lapsen itsenäisen pukeutumisen opettelun tukemiseksi vaatteiden tulisi olla myös helppoja riisua ja pukea. Materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ulkovaatteet likaantuvat helposti räntäkeleillä ja niitä joutuu pesemään usein. Samalla hyvän ulkovaatteen tulisi olla materiaaliltaan nopeasti kuivuvaa, sillä talvikeleillä vaatteet kastuvat pihaleikeissä.

Kiinnitä myös huomiota turvallisuuteen – tarkista ettei vaatteissa ole tupsuja tai muita koristeita, joista lapsi voi jäädä kiinni leikeissä. Talven pimeällä kelillä on myös ehdottoman tärkeää muistaa heijastimet – niin lapsella kuin aikuisellakin.

Kerrospukeutumisen ABC

Kylmän talven aikana asianmukainen ulkovaatetus koostuu kolmesta kerroksesta. Lisäksi tuulisella kelillä on syytä kiinnittää huomiota kylmyydelle herkkien alueiden (korvat, pää, kaula, ohimot) suojaamiseen.

Ensimmäisen kerroksen tarkoituksena on mahdollistaa lämmön haihtuminen iholta ylimpiin vaatekerroksiin. Lapsi hikoilee liikkueessaan ulkona ja ihon kanssa kosketuksissa olevien vaatteiden tulisi olla hengittävää materiaalia, jotta vaatteet eivät pääse kastumaan hikoilun seurauksena.

Toisen kerroksen tarkoituksena on pitää lapsi lämpimänä. Välikerros sitoo kosteutta ja siirtää sitä uloimpaan kuorikerrokseen. Jotta ilma pääsee kiertämään paremmin, vaatteiden tulisi olla riittävän väljiä. Kovilla pakkasilla fleece- tai villahaalari on hyvä vaihtoehto, kun taas hieman leuhdommalla säällä riittää college-housut ja paksumpi paita.

Uloimman kerroksen tarkoituksena on suojata tuulelta ja kosteudelta. Ulkohaalarin tai ulkoasun osalta ei kannata tinkiä laadusta, sillä se joutuu kestämään kovaa kulutusta. Heikkolaatuinen materiaali rikkoontuu nopeasti, joten suosi materiaaleja jotka kestävät hyvin hankausta. Edullisen haalarin ostaminen ei välttämättä käy loppujen lopulta edulliseksi, jos joudut jatkuvasti ostamaan uuden rikkoontuneen tilalle. Kiinnitä huomiota hankauskestävyyden lisäksi myös materiaalin hengittävyyteen sekä kosteudenpitoon.

Muista pitää myös lapsen varpaat kuivina ja lämpiminä. Goretex-kengät suojaavat kosteudelta ja lämmittävät pakkasella. Hyvä kenkä on myös sopivan kokoinen, paksupohjainen ja lestin tulee tukea lapsen jalkaa kunnolla. Vältä puuvillasukkia, koska ne ovat erityisen herkkiä keräämään kosteutta.