Lastenvaatteiden tilaaminen netistä

image_viewLastenvaatevalikoima on nykyään hyvin monipuolinen ja myös mahdollisuudet ostaa lastenvaatteita ovat parantuneet Internetin myötä. Valikoima ei rajoitu enää paikallisiin marketteihin vaan tulee suoraan kotiisi muutamalla klikkauksella. Lisäksi voit tilata vaatteita myös ulkomaisista verkkokaupoista. Mikäli nettishoppailu askarruttaa syystä tai toisesta, näillä ohjeilla pääset alkuun.

EU-maista tilaaminen

Kun ostat lastenvaatteita Euroopan taloushallinnon alueella toimivista kaupoista on tilaaminen äärimmäisen yksinkertaista. Nämä vaatteet ovat tullivapaita eikä niistä peritä erillistä tullimaksua. Pienet tilaukset voidaan toimittaa suoraan postilaatikkoon, mutta usein tilaus tulee noutaa itse Postista. Erityisesti Briteistä tilatessa toimituskäytäntönä voi olla myös toimitus suoraan kotiin, jolloin paketti luovutetaan henkilökohtaisesti kuittausta vastaan.

Tilaaminen EU:n ulkopuolelta

Voit tilata vaatteesi myös Euroopan ulkopuolelta – tyypillisesti verkko-ostoksia tehdään mm. Kiinasta ja Yhdysvalloista. Näihin pätee tulli- ja alv-säännökset, joten joissakin tapauksissa sinun täytyy tehdä selvitys tullille tilaamistasi vaateista. Mikäli tilauksesi ei ole erityisen hintava voi lähettäjä joskus toimittaa sen kirjaamalla sen lahjaksi. Nämä edullisemmat ostokset välttyvät hyvin usein tullaukselta, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Mikäli vaatteet jäävät tulliin, sinun tulee tehdä tilauksestasi tulliselvitys. Saat tästä erillisen saapumisilmoituksen sekä ohjeet tulliselvityksen tekoon. Tulliselvityksen tekeminen ei ole erityisen monimutkaista ja sen voi nykyään tehdä yksinkertaisesti verkossa.

Selvityksen jälkeen maksettavaksi tulevat mahdolliset tulli- ja alv-maksut, mikäli ne ylittävät määritellyt minimirajat. Vaatelähetysten arvonlisävero on 24% ja tullimaksut pääsääntöisesti 12% – riippuen tilaamistasi vaatteista. Mikäli vaatteiden tullimaksu jäisi pienemmäksi kuin 10 euroa sinun ei tarvitse maksaa sitä. Arvonlisäveroa puolestaan ei makseta, jos se jäisi alle viiden euron suuruiseksi.

Tarkista vaatteiden koko

Koko-merkinnät vaihtelevat runsaasti eri lastenvaateyritysten välillä. Erityisesti Kiinasta tilattavat vaatteet ovat pääsääntöisesti kooltaan huomattavasti pienempiä verrattuna Suomen kokoihin. Älä tuijota liiaksi kokomerkintää vaan tutustu huolellisesti yrityksen kokotaulukoihin. Parhaiten vältyt liian pieniltä tai suurilta hutiostoksilta mittaamalla lapsesi ja valitsemalla näin kokotaulukosta sopivan kokoisen vaatteen.

Maksuvaihtoehdot

Kotimaisissa verkkokaupoissa voit suorittaa maksun hyvin yksinkertaisesti verkkopankin kautta tai valitsemalla käteisellä maksettavan postiennakon. Ulkomaiset kaupat käyttävät pääsääntöisesti luottokortteja. Nykyään useimmissa verkkokaupoissa tilauksen maksuminen onnistuu myös Visa Electronilla. Lisäksi voit suorittaa maksun Paypal-tililtä, joka tarjoaa myös asiakkaalleen suojan mahdollisissa ongelmatapauksissa. Mikäli tilaus ei jostain syystä saavukaan perille, Paypal korvaa maksun tilillesi.