Lastenvaatteiden turvallisuus – vältä vaaratilanteet

334e0052-3eff-48c4-bac3-915790d40233_1.ccb57f650c50a8c8eecb9894b7ffcc3fLastenvaatteiden kohdalla turvallisuusseikkoihin kiinnitetään erityistä huomiota. Pääsääntöisesti kuluttaja voi ostaa kotimaisista kaupoista turvallisin mielin vaatteita lapsilleen, sillä ne ovat käyneet läpi tarkan seulontaprosessin ja niiden tulee vastata erinäisiin turvallisuutta koskeviin standardeihin. Lapsi on aktiivinen liikkuja ja tutkiessaan ympäröivää maailmaa, lapsi ei osaa ajatella riskejä tai vaaroja. Vaatteiden turvallisuudesta ei voi tinkiä, sillä erilaiset koristeet aiheuttavat omat onnettomuusriskinsä, jotka aikuisen tulee osata ennakoida. Kiinnitä vaateostoksilla huomiota seuraaviin turvallisuusseikkoihin.

Nyörit ja nauhat

Lastenvaatteille on määrätty erillinen standardi koskien naruja ja nyörejä. Tämän mukaan 7-vuotiaiden ja sitä nuorempien tai alle 134 cm pituisille tarkoitetuissa vaatteissa ei saa olla kiristäviä nauhoja pään alueella. Esimerkiksi nyörilliset huput ovat kiellettyjä. Tämä perustuu konkreettiseen onnettomuusriskiin, sillä nyörit voivat tarttuessaan eri rakenteisiin aiheuttaa kuristumisvaaran. Samaisen standardin mukaisesti lantion alapuolella esimerkiksi paidan tai mekon helmassa ei saa olla roikkuvia nauhoja, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin.

Mikäli olet kuitenkin ostanut lapsellesi vaatteita, joista löytyy kiristysnyörejä kaulan alueelta, voit yksinkertaisesti poistaa ne itse.

Haitalliset kemikaalit

Turvallisuusriskejä aiheuttavat osaltaan myös mahdolliset haitalliset kemikaalit vaatteissa. Pienten lasten ja vauvojen iho on erityisen herkkä kemikaaleille. Kokonsa vuoksi lasten elimistöön voi päätyä enemmän haitallisia, ihon kautta imeytyviä kemikaaleja. Lisäksi lapsilla on tunnetusti tapana laittaa kaikki mahdollinen suuhun, joten myös tämä voi aiheuttaa vaarallisten kemikaalejen päätymisen elimistöön.

Keskustelua ovat herättäneet mm. vaatteiden printtikuvien sisältämät ftalaatit, joiden tarkoituksena on pehmentää muovia. Ne voivat läpäistessään ihoon kertyä elimistöön ja aiheuttaa häiriötä kehon hormonejen toiminnassa. Ulkomaisista vaatteista on löydetty myös korkeita PFC-pitoisuuksia. Nämä perfluoratut kemikaalit lukeutuvat ympäristömyrkkyihin ja niiden on havaittu aiheuttavan häiriöitä mm. kasvu- ja lisääntymishormoneissa.

Vältyt parhaiten haitallisilta kemikaaleilta, kun suosit vaatteita, joille on myönnetty mm. EU-ympäristömerkki, Pohjoismainen joutsenmerkki tai ne täyttävät GOT-standardit. Merkinnän saamisen yhtenä edellytyksenä on, että tuote ei sisällä yleisimpiä haitallisia kemikaaleja.

Turvalliset kengät

Vääränkokoiset tai huonosti jalkaan sopivat kengät voivat aiheuttaa lapselle selkä- ja ryhtiongelmia sekä erilaisia jalkavaivoja. Sopiva määrä kasvunvaraa kengässä on n. 1,7 cm tai hieman enemmän jos kengän kanssa käytetään villasukkaa. Kenkien sopivuus on myös syytä tarkistaa säännöllisesti, sillä lapsen jalka kasvaa nopeaan tahtiin. Hyvä kenkä on oikean kokoinen, koroton, ohutpohjainen ja sen lesti tukee kunnolla lapsen jalkaa.