Päiväkotiin sopivat vaatteet – lyhyt ohjeistus vanhemmille

e1ac4820-e200-4020-a2f6-8111800b46d3_1.b80b7a83d8df9a2432863adba0324e75Päiväkodin aloittaminen on merkittävä muutosvaihe lapsiperheen elämässä. Sopeutuminen päiväkotiarkeen vaatii myös tietoa oikeanlaisesta vaatetuksesta. Tyypillisesti lapset ulkoilevat vähintäänkin aamupäivällä – yleensä myös iltapäivällä. Suomen vaihteleva sää tuo omat haasteensa pukeutumiseen. Tämän tueksi olemme koonneet yksinkertaiset ohjeet sopivien päiväkotivaatteiden valintaan.

Sisävaatteet

Päiväkodin arki on kiireistä ja erityisesti siirtymätilanteet ovat usein haasteellisia. Tästä syystä sisävaatteiden tulisi olla helposti riisuttavia ja puettavia. Päiväkodissa harjoitellaan myös itsenäistä pukeutumista, joten lapsen kannalta mahdollisimman yksinkertaisesti päälle puettavat vaatteet ovat suositeltavia.

Kaikkein parhaimpia vaatteita ei ole syytä pukea lapsen päälle, sillä päiväkodissa touhutessa vaatteet voivat sotkeutua helposti esimerkiksi maaleilla tai liimalla. Kannattaa siis pukea lapselle päälle sellaiset vaatteet, joiden likaantumista ei jää suremaan.

Sisätossut

Lapsen turvallisuuden kannalta sisätossut ovat ehdoton hankinta, ja niitä edellytetäänkin useimmissa päiväkodeissa. Lattiat ovat liukkaita ja joukosta löytyy aina vähintäänkin se yksi vilkas vipeltäjä, joka saa helposti muutkin kielloista huolimatta juoksentelemaan sisällä. Sisätossut ehkäisevät tehokkaasti liukastumisista ja kaatumisista syntyviä haavereita.

Kesällä ulkoilu

Hellepäivien porottavalta auringolta on syytä suojautua jonkinlaisella päähineellä. Ulkokenkinä kannattaa suosia lenkkareita, jotta pihalla on mukavampi juoksennella. Pakkaa lapsellesi mukaan vähintäänkin erikseen omat ulkohousut, jotta lapsi ei joudu olemaan sisällä hiekkaisissa ja likaisissa vaatteissa.

Ulkoilu talvella

Talvipukeutuminen lienee tuottavan eniten päänvaivaa vanhemmille. Sää voi vaihdella päivän aikana huimasti ja aina aamulla puetut vaatteet eivät olekaan ne parhaimmat enää iltapäivän sään kannalta. Varaa talvihaalarin tai ulkotakin- ja housujen lisäksi mukaan myös välikerrasto – esimerkiksi villa- tai fleecehaalari. On hyvä muistaa, että vaatteita on aina parempi varata liikaa kuin liian vähän. Muista myös villasukat, kauluri tai kypärämyssy sekä hanskat – mikäli hansikkaat ovat kovin ohuet, on alle hyvä pukea ohuemmat hanskat tai lapaset. Kylmä pääsee yllättämään pitkien ulkoiluhetkien aikana helposti.

Lisäksi on hyvä muistaa varata mukaan kurahousut, jos keli vaikuttaa vähänkin kostealta. Lapsen on mukavampi ulkoilla, kun haalari ei kastu läpimäräksi. Valitse myös kengät sään mukaan.

Varavaatteet ja vaatteiden nimikointi

Lopuksi – muistathan aina nimikoida lapsen vaatteet. Tämä säästää henkilökuntaa turhalta kadonneiden vaatteiden metsästykseltä. Lisäksi kaapista on hyvä löytyä varavaatteet, sillä koskaan ei voi tietää sattuuko jokin vahinko. Päiväkodilta löytyy varavaatteita näiden tilanteiden varalta, mutta on lapselle itselleenkin mukavampaa, jos saa pukea päälleen omat mieluisat vaatteet.