Vauvanvaatteet – ohjeet ostajalle

21_ICKit_babyboyVauvan vaatteiden ostaminen on täysin oma lukunsa. Vaatteissa korostuu erityisellä tavalla mukavuus ja kestävyys. Tunnetusti vauvan vaatteet likaantuvat nopeasti, joten niiden tulisi olla tarpeeksi laadukkaita kestääkseen lähes päivittäistä pesua. Vaikka vauva kasvaa nopeasti ja vaatteita joutuu uusimaan samaan tahtiin, vauva tarvitsee tarpeeksi kattavan vaatevalikoiman, koska vaatteita myös vaihdetaan useammin. Oheiset ohjeet auttavat ostajaa valitsemaan oikeanlaiset vauvan vaatteet.

Materiaali – mukavuus, kestävyys ja hengittävyys

Vauvan vaatteiden tulee olla korkealaatuista materiaalia, jotta ne tuntuvat mukavalta päällä ja kestävät sekä pesukertoja että konttaamista kulumatta puhki. Käytetyin materiaali on puuvilla eri muodoissa, mutta kankaan laatu voi vaihdella huomattavastikin tuotteiden välillä. Laadukkaan puuvillan tunnistamiseksi voit kokeilla sitä sormin; kankaan tulisi tuntua liukkaalta, ei karhealta.

Täysin puuvillasta valmistettu vaate menettää lukuisten pesukertojen myötä helposti muotoaan. Elastaani tuo vaatteelle lisämukavuutta ja joustavuutensa ansiosta säilyttää muotonsa paremmin. Samalla elastaania sisältävät vaatteet säilyvät yleensä käyttökelpoisina pidempään, sillä se mukautuu vauvan kasvaessa.

Tärkein ohjenuora materiaalin valinnan kannalta on suosia luonnonmateriaaleja – kuten puuvillaa, silkkiä ja villaa – sillä ne ovat mukavia päällä ja iho pääsee hengittämään paremmin.

Käytännöllisyys

Käyttömukavuuden ja kestävyyden lisäksi kannattaa valita myös käytännöllisiä vaatteita. Hyvä vauvanvaate on helposti puettava ja riisuttava eikä sen tulisi hiertää tai painaa vauvan liikkuessa ja nukkuessa. Erityisesti vastasyntyneen vaatteissa ei tulisi olla ihoa painavia koristeita tai kuvioita.

Huomio vauvan yksilölliset tarpeet

Jokainen ihminen on oma ainutlaatuinen yksilönsä. Tästä johtuen myös vauvan yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat vaatteen valintaan. Toinen hikoilee runsaasti ja tarvitsee ohuemmat vaatteet, kun taas helposti paleleva vaatii paksummat vaatteet. Ptikän jalkaterän omaaville vauvoille potkupuvun terällinen malli ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä se jää nopeasti pieneksi. Myös kehon mittasuhteet voivat vaihdella huomattavasti ja esimerkiksi lyhytselkäinen lapsi voi tarvita pienemmän yläosan housuihin nähden – vastaavasti pitkäselkäiselle valitaan suurempi yläosa.

Kiinnitä huomiota pesumerkintöihin

Yleisesti ottaen lasten vaatteiden tulee kestää korkeita pesulämpötiloja sekä tiheitä pesukertoja. Erityisesti vaatteet, jotka ovat ihon kanssa kosketuksissa tulisi voida pestä vähintään 60 asteessa. Useissa vaatteissa on merkintä, joka kieltää rumpukuivauksen. Tämä perustuu useimmiten vaatteen kutistumiseen, joka on tyypillistä esimerkiksi puuvillasta valmistetuille vaatteille. Valmiiksi niukat vaatteet tulevat todennäköisesti vielä tiukemmiksi rumpukuivauksen jälkeen. Tähän ratkaisuna on esimerkiksi vain osittainen rumpukuivaus tai vaatteen venyttäminen kosteana.